A romanov juh fajta

A fajta eredete

Az északi rövidfarkú juhok közé tartozó kevertgyapjas juhfajta. Orosz eredetű fajta, első írásos említése 1802-ből származik. Eredetileg prémtermelő fajta volt, a bárányok értékes irhájáért tenyésztették. A fajta nevét a Volga folyó mentén elterülő, Moszkvától kb. 300 kilométerre, észak-keletre fekvő Romanov-Borisoglebsk nevű kisvárosról kapta. A folyó kettészeli a várost, a régebbi, XIII. század végén katonai erődnek épült része Romanov. A város 1918-ban új nevet kapott a Vörös Hadsereg katonájának a neve után (I. P. Tutajev) aki halálra fagyott a városban a forradalom idején. Eredetével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Valószínűleg Sziléziából (1720) és Hollandiából (1754) származó kosok és a helyi fajta keresztezésével alakult ki. Azonban egyes orosz kutatók határozottan állítják, hogy a fajta idegen vér bevitele nélkül a helyi rövidfarkú juhok legjobb egyedeinek kiválogatásával alakult ki évek hosszú sora alatt. Ez a kisváros nincs nagyon messze a finn szapora juh eredetének helyétől, ami felveti a két fajta közös eredetének lehetőségét is.

A fajta főbb jellemzői a következők
A teste felületét kevert szőrköntös borítja, amely elsődleges eredetű, – fényes fekete sima vagy ritkábban hullámos lefutású – felszőrökből és másodlagos eredetű mintegy kétszer olyan hosszú, hullámos ívelésű, ezüstfehér színű pehelyszálakból áll. A felszőrök és pehelyszálak aránya 1:3, 1:16 között változik. A bárányok feketén születnek, majd a pehelyszálak megjelenésével fokozatosan kiszürkül a bundájuk. A fej, a lábak és a farok fekete színű, kisebb-nagyobb fehér foltok találhatók rajtuk. A kosokon – ritkábban az anyákon is – a nyakélen a marig és a farok élen, esetenként az övtájon hosszabb szálú fekete színű sörényszerű szőrképlet található.

Feje kicsi és szögletes, a fejtető kerek, fülei kicsik, mozgékonyak, szemei nagyok. A kosok szarvaltak vagy szarvtalanok (a magyarországi állomány szarvtalan), fejük szélesebb és rövidebb, mint az anyáké.Közepes méretű, vékony csontú fajta. Nyaka középhosszú, lapos, izomszegény. Háta, ágyéka egyenes, keskeny és izomszegény. Fara hosszú, csapott. Farka rövid, jellegzetes, lábai hosszúak. A törzs közepesen dongás, a lábállás gyakran szabálytalan. A körmök feketék, a szaru anyaga szilárd. A kifejlett anyák súlya 55-70 kg, a kosoké 60-80 (100) kg.

A fajta különlegessége a szaporasága
A bárányok már 3-4 hónapos kortól ivarérettek. A kosbárányok 7-8 hónapos kortól tenyészérettek. A jerkéket 7-8 hónapos kortól és 35-40 kg testsúly elérése után tenyésztésbe lehet venni, de a legoptimálisabb tenyésztésbe vételi idejük megfelelő takarmányozás mellett 10-11 hónapos korukban van. Aszezonálisan ivarzó fajta, a legtöbb anya egész évben ivarzik. Az anyák ellés után 30-40 nappal újra fogamzóképesek és mivel a fajta vemhességi ideje (139-149, átlagosan 144 nap) körülbelül egy héttel rövidebb, mint a legtöbb fajtának, 365 nap alatt akár kétszer is ellethető.


Az ellésenkénti bárányszám (szaporaság) 1.8 és 3.5 között van ellésenként, függ az egyes állományok korösszetételétől és a tartási, takarmányozási körülményektől. Ennél a fajtánál előfordulhat akár hat-hét élő bárány születése is ellésenként. A hitelesen feljegyzett legnagyobb élő alomszám kilenc bárány volt egy ellésből. Azonban a romanov fajta kiváló szaporasága nem a kivételesen magas alomszámok gyakori jelentkezésében van, hanem abban, hogy az anyák jelentős része kettes és hármas ikreket ellik, amiket fel is tud nevelni. Például egy nagylétszámú állományban közel 110.000 ellés adatait feldolgozva azt kapták, hogy 2.15 szaporaság mellett az egyes ellések aránya 20.2 %, ikerellés 51.3 %, hármas iker 24.2 %, négyes vagy több iker 4.3 %. (Ugyanezek a számok egy 2.5 szaporaságú állományban: 6-8 %, 38-40%, 44-46%, 8-10%). A bárányelhullások száma nagyban függ az állományok gondozottságától, rosszul kezelt állományokban elérheti akár az 50 %-ot is. Az átlagos bárányelhullás választási korig 6.7 és 13 % között változik.


A romanov juhot kiváló anyai tulajdonságok jellemzik, jó tejtermelés mellett. 100 nap alatti tejtermelése 110-160 kg, 6.3-7.4 % tejzsír mellett. A napi tejtermelési csúcsot korán, a laktáció 15. napján eléri, laktációs tejtermelése 6-7 éves koráig nő. Egyes vonalai 4 működő tőgybimbóval rendelkeznek. Az anyák könnyen ellenek, köszönhetően a bárányok finom csontszerkezetének és a viszonylag alacsony születési súlynak.


A született bárányok rendkívül életképesek, születésük után általában néhány perccel felállnak és szopnak. Nagyon gyorsan elkezdik a szilárd takarmány felvételét is. Mivel az anyák több bárányt szoptatnak, a bárányok fejlődése lassúbb, mint azokban a fajtákban, amelyek egy vagy két bárányt nevelnek. Körülbelül 30 kg testsúly eléréséig (100-150 nap) megfelelő takarmányozás mellett jól fejlődik. A bárányok 49-50 % vágási kihozatal mellett vágódnak. Húsa sötét színű, ízletes. A vágott testfél sovány, mivel a fajta a zsírt (faggyút) nem az izmok között, hanem a hasüregben a zsigerek között halmozza fel.

A fajta tartási és takarmányozási igényei a vemhesség utolsó harmadát és az ellés körüli időszakot kivéve nem térnek el lényegesen a többi fajtától. Lényeges a megfelelő kondíció kialakítása az ellés idejére és az erősen vemhes anyák védelme a megnyomatás ellen. Mivel gyapjúja nemezesedésre hajlamos érdemes évente kétszer nyíratni. A fajta hajlamosabb a parazitás fertőzésekre a többi fajtához képest, ezért lényeges a rendszeres, okszerű megelőző kezelés. Tisztavérű tenyésztésében törekedni kell a fajta jó anyai tulajdonságainak fenntartására és javítására. Ezért nem célszerű a továbbtenyésztésre szánt bárányok mesterséges felnevelése (cumiztatás), mert hamis képet kaphatunk a fajta báránynevelő képességéről, ami  későbbiekben ronthatja a fajta általános megítélését.


Kiváló keresztezési partner anyai vonalak kialakításához. Az utódok (25-50% romanov vér) öröklik a jó báránynevelő képességet, szaporaságot és aszezonalitásra való hajlamot. Szaporaságuk 2-2.5 bárány ellésenként, amit segítség nélkül felnevelnek és jól beleilleszthetők az árutermelő állományokba. Fehér színű fajtákkal keresztezve a született bárányok 80 százaléka fehér színű.