Berrichon du cher fajta


Egy tipikus francia húsfajta. Orleanstól délre, a Loire-folyó által átölelt két kerület, Indre és Cher parlagi fésüsgyapjas juhait a XVIII. század végén merióval, a XIX. század közepén  angol fajtákkal (southdown,  leicester, costwold, kent), sőt elvétve Dishley merinó fajtákkal keresztezték. Így idővel két tájfajta alakult ki: Az eredeti parlagi fajtából többet megőrző Berrichon de l’Indre valamint a Berrichon du Cher mely jobb húsformákat mutat.


Közepes-, nagytestű, közepesen finom csontozatú fehér színű húsfajta. Mindkét ivar szarvtalan, feje széles, az orrhát egyenes, esetleg kissé domború, fülei közepesek, oldalt állók. A gyapjú színe fehér, a fej és a lábak teljesen, míg a has félig vagy teljesen kopasz, a gyapjú finomsága 27-30 micron. Az állatokat széles jól izmolt hát és elülső végtagok, míg a hátsót kihívóan telt húsformák jellemzik. A lábak középhosszúak, szabályos állásúak. Törzse közepesen hosszú, hengeres, jól izmolt. A nyak közepes hosszúságú, ránc nélküli, erős, magasan illesztett.

 

Jó legelőkészséggel rendelkező egyhasznú fehér húsfajta. Jó anyai tulajdonságok, jó tejtermelés, 1,4 – 1,6 szaporaság jellemzi. Az anyák könnyen ellenek, a bárányok születési súlya 4,0-5,5 kg. Aszezonálisan ivarzó, korán érő fajta. A kosok egész évben fedező képesek és aktívak. A jerkék 10-12 hónapos kor között (kb 55 kg élősúly elérésétől) tenyésztésbe vehetők, de emellett a hosszú hasznos termelés is megfigyelhető a fajtánál. Jó húsformák, 320-370 g átlagos napi báránykori súlygyarapodás jellemzi. Kifejlett korban az anyák 70-90 kg, a kosok 100-140 kg súlyúak. A bárányok 40-45 kg élősúlyban 50-53 %-ban vágódnak, többségükben E minősítéssel (EUROP). Kiváló befejező kos végtermék előállító keresztezésekben.

Összefoglalva:

  • Egész évben aktív kosok
  • Könnyű ellés
  • Kiváló napi súlygyarapodás
  • Magas vágási kihozatal
  • Kiváló vágási minősítés
  • Nagyon jó takarmányértékesítés