Kezdőlap Aktuális Szolgáltatás Munkatársak Galéria Tudnivalók Elérhetőség

Bélférgesség:


A kiskutyák féregtelenítése 2 és 4 hetes korban, majd a vakcinázások alkalmával 2 hetente ajánlott. A kölyökkori védőoltások befejezése után 6 hónapos korig havonta, majd 3 havonta javasolt (bizonyos esetekben gyakrabban).


A kismacskák féreghajtását 3 hetes korban érdemes elkezdeni, és 9 hetes korukig 2 hetente ismételni.  A kijárós vagy kint tartott felnőtt macskák féreghajtása 3 havonta ajánlott. Vadászat során, a madarak vagy kisemlősök (pl.: egerek) harapdálása, elfogyasztása révén nagyon könnyen megfertőződnek bélférgekkel.
Bizonyos féregfajok az emberben is megtelepedhetnek, ezért -különös tekintettel kisgyermekes családokra!- nagyon fontos a rendszeres és gyakori féreghajtás. 

Szívféreg:


A szívférgesség néhány évvel ezelőtt még egzotikus betegségnek számított, de mára már egész Magyarországon elterjedt. A felnőtt szívféreg a szívből a tüdőbe térő nagy erekben él, csak a vége lóg bele a szív üregébe.
6 hónaposnál idősebb állatok esetén a szívférgesség megelőzésére adható készítmények használata előtt kötelező a szívféreg szűrés. Ha szívférgességgel fertőzött állat a megelőzésre szánt készítményt kapja orvosi kontroll nélkül, súlyos komplikációk léphetnek fel, ezért ezeket a készítményeket csak állatorvosi rendelőben, vagy állatpatikában receptre lehet megvásárolni. A védekezést folyamatosan, megszakítás nélkül 4 hetente kell ismételni.

Kutya védőoltás:


6 hetes korban parvovírus ellen
8 hetes korban kombinált (parvo, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza, leptospira ellen)
10 hetes korban kombinált
3 hónapos kor betöltése után 30 napon belül (13 hetes korban) veszettség ellen
Az első veszettség elleni védőoltást 6 hónapon belül kell megismételni, majd ezt követően évente.
Opcionális a kennel köhögés megelőzésére szolgáló vakcina, mely két kórokozó, a bordetella és a  parainfluenza  ellen nyújt védelmet. A legtöbb kutyapanzió ennek a vakcinának a meglétéhez köti a befogadást.

Macska védőoltás:


A macskák ajánlott védőoltásait nagyban befolyásolja, hogy benti, vagy kijárós / kinti macskáról beszélünk, a macska találkozik, vagy nem találkozik más macskával.
Kis-kombinált oltás minden kiscicának ajánlott, 3 hetes ismétléssel. A felnőtt macskák évenkénti ismétlő vakcinázása ajánlott.  Ez a védőoltás három gyakori macskabetegség ellen nyújt védelmet (Calicivírus, Herpeszvírus, Parvovírus), melyek közül a calicivirus és a herpeszvírus a fiatal és idős cicák körében gyakori macskanátha okozója.
A nagy-kombinált védőoltás minden kijárós/ kinti macskának ajánlott, aki FeLV negatív. Ilyen oltás például a Purevaxx, mely a Calicivírus, Herpeszvírus, Parvovírus, Chlamydophila felis, FeLV ellen nyújt védelmet.

Ezt a védőoltást egy FIV/FeLV teszt előzi meg.  A teszt azért szükséges, mert ha a macska FeLV pozitív, fölösleges vakcinázni ellene (fölösleges plusz kiadás), illetve ilyenkor a vakcinázás hamis biztonságérzetet kelt.  

FIV/FeLV teszt: Ez egy gyorsteszt, amihez 2 csepp vérre van szükség, és 10 perc alatt van meg az eredménye. Két fertőző macskabetegségre lehet vele szűrni az állatokat, a FIV-re és a FeLV-re. Mindkét betegség a macskák immunrendszerét támadja, de különféle változatos tüneteket produkálhatnak.
A FIV-et immunrendszer gyengítő hatása miatt a köznyelvben „macska AIDS”-nek is nevezik, csak macskaféléket betegít meg. A FeLV általában súlyosabb fokú immunszupresszióval jár.
Szűrés ajánlott akkor is, ha új macska kerül a családba meglévő macska mellé. 
Macskák számára a veszettség elleni védőoltás nem kötelező, de kijárós macskák esetén –különösen, ha találkozhatnak rókával- ajánlott.

FeLV:


A FeLV (Feline Leukosis Virus)/ Macskaleukózis egyike a macskák szerzett immunhiányos betegségeinek. A kismacskák akár már az anyaméhben és a szoptatás során is megfertőződhetnek. Felnőtt macskák között testváladékokkal terjed, egymás tisztogatása/nyalogatása során, közös etető és itató tálkák használatával.
A betegség a vérképző szöveteket és az immunrendszert támadja, ami miatt kedvencünk sebezhetőbbé válik más korokozókkal szemben. Hónapokig, akár évekig is tünetmentesen lappanghat a fertőzött állatban, így egy akár teljesen egészségesnek tűnő macska is lehet hordozó. Kimutatása vérből történik, egy rendelőben elvégezhető gyorsteszt segítségével, melyhez két csepp vér szükséges.
A betegség megjelenése sokféle lehet, az egyszerű láztól, az anaemián és ínygyulladáson át, a vérképző szervek daganatos elváltozásáig. Legtöbbször halálos kimenetelű betegség.

FIV:


A FIV (Feline Immundeficieny Virus), köznapi nevén „macska AIDS” egy macskaféléket megbetegítő vírus, mely az immunrendszert támadja.  Legfőképp verekedéssel, harapással terjed egyik macskáról a másikra. Akár évekig tünetmentesen lappanghat, és terjedhet az állományban. Az immunszupresszió miatt a macska gyakrabban beteg, sebei lassabban gyógyulhatnak. A diagnózis gyorsteszttel történik. Sajnos megbízható védőoltás jelenleg még nincs forgalomban, és a kezelési lehetőségek is legtöbbször kimerülnek a másodlagosan összeszedett betegségek gyógyításában és az immunrendszer támogatásában.  Nem gyógyítható.

Nyúl védőoltás:


A nyulak vérzéses betegsége és a myxomatosis ellen nyújt védelmet.